Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Brzeg
Bourbon a whisky – czym się różnią?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Utarło się powiedzenie, że alkohol, to alkohol. Zwłaszcza w Polsce, gdzie, najpopularniejszy z nich – wódka, niczym się od siebie nie różni. Wiele osób uważa, że wszystko, co w dziale z alkoholami ma rdzawy kolor, to whisky. Jednak to nie do końca prawda.
Bourbon a whisky – czym się różnią?

Nie wszystko whisky, co rdzawe

W Polsce najchętniej spożywanym alkoholem mocnym jest wódka. Większość z nich nie różni się od siebie niczym oprócz ceny. Smak bardzo zbliżony, najczęściej ostry i piekący. Zresztą, co tu dużo tłumaczyć, każdy wódkę pił. Ze świadomości o jej identycznym smaku wychodzi przeświadczenie wielu osób, że inne alkohole również są takie same. Że jedyne co je różni to cena i whisky za 35 zł jest taka sama jak ta za 80. To oczywiście błędne myślenie. Whisky możemy dzielić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest chociażby region produkcji. Jak zagłębiem wódki jest Polska i Rosja, tak „ruda” destylowana jest w Szkocji, USA, Irlandii i Japonii. Możemy również wyróżnić style produkcji whisky. Zaliczamy do nich: Single Malt Whisky, Single Cask Whisky, blended malt, grain, blended, Tennessee Whiskey oraz bourbon. Każda z nich różni się od pozostałych nie tylko sposobem produkcji czy krajem, ale również zapachem czy smakiem. Skupmy się jednak na najważniejszym – porównaniu bourbon a whisky. Co je łączy i co dzieli?

 

Bourbon a whisky

Ojczyzną whisky jest Szkocja, z kolei bourbon, to amerykańska odmiana whisky. Różni je nie tylko miejsce destylacji, ale również skład i... aspekty prawne. Tradycyjna szkocka whisky produkowana jest z wody i słodu jęczmiennego. Musi leżakować na terenie Szkocji w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Jedyne dodatki jakie zawiera, to woda oraz karmel (służy jako barwnik). Ma co najmniej 40% alkoholu. Przepisy te określa Scotch Whisky Regulations z 2009 roku.

 

Z kolei bourbon musi być zrobiony z mieszanki zboża, składającej się w co najmniej 51% z kukurydzy. Przy jego produkcji nie mogą być używane żadne sztuczne składniki, zaś proces leżakowania musi trwać więcej niż dwa lata w nowych, opalonych beczkach dębowych. Określają to federalne przepisy z 1964 roku. Kolejną różnicą między bourbon a whisky jest pochodzenie. Szkocka whisky to produkt wymyślony od podstaw. Można ją jeszcze podzielić na pięć kolejnych typów. Z kolei bourbon „wyewoluował” z europejskich tradycji destylacji whisky. Pierwsi osadnicy, którzy przybyli na nowy kontynent zabrali się za produkcję whisky, jednak jęczmień musieli zastąpić kukurydzą. Po wielu latach prób i błędów powstał alkohol, jaki znamy dziś.


MR



Dzisiaj
Środa 19 września 2018
Imieniny
Januarego, Konstancji, Leopolda
Redakcja

tel. 512 745 851
redakcja@otomedia.pl
Partnerzy serwisu
Gmina Udanin
Starostwo Średzkie
BOK MCC
Śniadanie Mistrzów
Kino
FORUM
o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl