O dzbanku filtrującym
Dzbanek filtrujący składa się z pojemnika na wodę wykonanego z wysokiej jakości plastiku lub szkła, ergonomicznej rączki, wymiennego filtra umieszczonego w części z lejkiem oraz pokrywki z dziubkiem. Filtry mają na celu oczyszczanie wody z chloru, herbicydów, pestycydów, metali ciężkich oraz zanieczyszczeń organicznych. By wzbogacić poddawaną filtracji wodę o magnez, można kupić wkład z dodatkiem tego pierwiastka. Wiele dzbanków wyposażonych jest w indykator LED sensor, który przypomina o zbliżającym się terminie wymiany filtra. Szukając idealnego produktu, warto zwrócić uwagę na dzbanki marki Dafi, które są tworzone z wysokiej jakości materiałów, a przy tym ładnie zaprojektowane – wszystkie modele można obejrzeć na stronie www.sklep.dafi.pl. Produkty świetnie sprawdzą się w nowoczesnej kuchni oraz jako funkcjonalna ozdoba biurowego wnętrza.
Rozwiązanie dobre dla kieszeni i środowiska
Filtrowana woda jest doskonałej jakości, a stosowanie filtra przeznaczonego na 30 dni lub do oczyszczenia 150-200 litrów oznacza, że 1,5 litra takiej wody kosztuje jedynie 11 groszy! Jednorazowo może zazwyczaj zostać przefiltrowane ok. 2 litrów kranówki – w zależności od pojemności dzbanka. Otrzymany w ten sposób płyn można wykorzystać do picia, przygotowania kawy i herbaty, mycia warzyw i owoców oraz do gotowania czy pojenia zwierząt – praktycznie do wszystkiego. Używanie dzbanka filtrującego jest zgodne z ideą ruchu zero waste, czyli ograniczeniem ilości śmieci produkowanych przez człowieka, tym samym ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
Woda jest niezbędna, by organizm człowieka mógł prawidłowo funkcjonować. Rozwiązaniem tanim i ekologicznym jest korzystanie z dzbanków filtrujących z wymiennymi wkładami, które zapewniają nieograniczony dostęp do smacznej wody wysokiej jakości.