Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Brzeg
Sekrety włoskiej kuchni

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Jeśli pizza – to tylko przygotowana przez prawdziwego Włocha. Mieszkańcy Brzegu mają szczęście – w mieście jest restauracja, w której można zjeść prawdziwą pizzę. O miłości do gotowania z Antonio rozmawiał Michał Dróbka.

Michał Dróbka: Jest Pan w Brzegu już od dłuższego czasu. Czy podoba się Panu u nas?

Antonio Di Biase: Tak. Bardzo podoba mi się tutaj, ponieważ jest to spokojne małe miasto. Wcześniej mieszkałem w Monachium ponad 25 lat. Moje rodzinne miasto to Canosa – jest to niewielka miejscowość na południu Włoch, które jest zbliżone wielkością do Brzegu. Gdy przyjechałem do Polski – do Brzegu, moim marzeniem było, aby przybliżyć brzeżanom, kulturę kuchni włoskiej, której tutaj brakowało.

Czy Polacy umieją gotować włoskie dania?

Antonio Di Biase: Wydaje mi się, że każdy dobry kucharz, który kocha kuchnie-gotowanie jest w stanie przygotować włoskie dania, lecz musi mieć dobry warsztat. Potrawy z tego europejskiego kraju, są wyjątkowe. Kucharz, który chce w swoim warsztacie przygotować włoskie danie, musi mieć wyjątkowy kontakt z Włochem, który nauczy go najważniejszych rzeczy, trików, które są najpotrzebniejsze przy przygotowaniu dania.

Oczywiście jest pan zwolennikiem kuchni włoskiej, ale ciekaw jestem co Pan sądzi o równie popularnej kuchni francuskiej?

Uważam, że jest to także wyjątkowo dobra kuchnia, w końcu jest to jedna z najlepszych kuchni na świecie. Najczęściej Polacy kojarzą francuską kuchnię z żabimi udkami, ślimakami, serem czy winem, zaś włoska kuchnia kojarzona jest z pizzą i makaronami. Jednak obie kuchnie mają ze sobą wiele wspólnego. Najważniejszą wspólną cechą jest to, że potrawy są przygotowane a`la minuta - ze świeżych produktów i ziół. Jakość odgrywa tutaj bardzo ważną rolę.

Co łączy kuchnię włoską i polską? Czy jest coś co łączy obie te kuchnie?

Włoska kuchnia, a Polska kuchnia różnią się diametralnie. Włosi w ogóle nie używają produktów mrożonych, potrawy są robione z najlepszej jakości produktów. Dania są przygotowywane w bardzo krótkim czasie. Niestety nie mogę się wypowiedzieć szerzej na temat polskiej kuchni, ponieważ nie mam porównania. W tej małej miejscowości, w której żyjemy nie ma nowoczesnej polskiej kuchni.

Co ma Pan na myśli mówiąc nowoczesna polska kuchnia?

Zazwyczaj dania są przygotowane już wcześniej. Chciałbym aby w nowoczesnej polskiej kuchni dania były przygotowywane a`la minute, choć wiem że w niektórych przypadkach jest to nie możliwe.

Pizzerie są w Polsce coraz bardziej popularne, w Brzegu powstało wiele nowych lokali. Jak wygląda przygotowanie pizzy przez włochów?

Owszem powstały, lecz próbują jedynie naśladować prawdziwą, oryginalną włoską pizzerie, a tak na prawdę równią się bardzo jakością. Prawdziwą pizze może przygotować osoba, która ma wieloletnie doświadczenie. We Włoszech sztuka robienia pizzy jest przekazywana zazwyczaj z ojca na syna - pokoleniowo. Ciekawostką jest to, że nie musi być to syn. W moim przypadku – córka Alessandra – ma 3,5 roku, a już jest wtajemniczana w sztukę robienia pizzy. Już od najmłodszych lat, dzieci pomagają swoim rodzicom, przy przygotowaniu włoskich dań.

W czym tkwi magia włoskiego jedzenia? Jak wygląda tradycyjny włoski posiłek?

Magia tkwi w tym, że posiłki są spożywane przez całe rodziny. Ten czas posiłku jest czasem bardzo ważnym dla włochów, odbywa się to w bezstresowej, harmonijnej atmosferze. Jedzenie dla włochów jest jedną z najważniejszych czynności dnia. Zawsze znajdują czas, aby usiąść i zjeść. Tradycyjne włoskie danie składa się z antipasto – przystawki, pasta – dania mącznego albo zupy. Główne danie to mięso lub ryba wzbogacona sałatką. Po daniu głównym włosi zasiadają do deseru, który składa się m.in. z orzechów, serów oraz owoców.

Skąd Pan czerpie inspiracje?

Moja inspirację czerpię z miłości do jedzenia i gotowania.

Co Pan lubi gotować dla siebie? W domu kto gotuje? Żona czy Pan? A może dzieci? Jakie jest Pana największe marzenie kulinarne?

Tak, bardzo lubię gotować. Aczkolwiek, życzyłbym sobie aby w domu żona czasami zajęła moje miejsce w kuchni i ugotowała obiad włoski. Próbuję gotować z moją córką w wolnym czasie, którego nie mam za wiele. Bardzo mocno wierzę, w to, że kiedyś moja córka będzie perfekcyjne przygotowywać tradycyjne włoskie dania.

Gdyby Pan nie był kucharzem, to kim by Pan został?

Dla mnie całym życiem jest gastronomia. Gdybym nie był kucharzem, został bym kelnerem. Kelner również musi znać wszystkie potrawy, aby móc je polecić gościom w restauracji.

Czy moglibyśmy liczyć na coś specjalnego dla naszych czytelników? Przepis na wyjątkowe włoskie danie, którym czytelnicy będą mogli poczęstować swoich gości podczas Świąt Wielkanocy.

Mógłbym polecić ragout, ponieważ u mnie w domu – we Włoszech jest to świąteczna potrawa, tak jak w Polsce – rosół. Rolada Ragout składa się z dwóch potraw. Jedna to makaron podany z sosem, kolejna to rolady z sałatką mieszaną.


Michał Dróbka



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 20 kwietnia 2024
Imieniny
Agnieszki, Amalii, Czecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl