Seminarium miało zachęcić opolskich przetwórców do ubiegania się o rozmaite certyfikaty i systemy jakości, bo dzięki nim ich wyroby stają się rozpoznawalne, a dla klientów stanowią gwarancję jakości.
W województwie opolskim na liście produktów tradycyjnych znajduje się 48 produktów, dwa kolejne są w trakcie rejestracji. Warunkiem zaistnienia na liście jest co najmniej 25-letnia tradycja oraz jakość i wyjątkowe właściwości. W niedawno otwartym sklepie „Opolskie specjały” produkty tradycyjne mają coraz szerszą rzeszę klientów.
Niestety, nie podlegają one ochronie. O tę zaś mogą się starać produkty objęte znakami „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne” bądź „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”. W drugiej z kategorii (oznaczenie geograficzne) czeka na rejestrację kołocz śląski. Jak informowała Mariola Szachowicz, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWO, 5 listopada 2010 publikacja streszczenia wniosku o rejestrację ukazała się w Dzienniku Ustaw UE, od tej daty wyznaczony jest sześciomiesięczny okres na składanie zastrzeżeń do wniosku.
Opolscy producenci mogą też ubiegać się o uzyskanie znaku „Jakość Tradycja” – jest to polski system jakości, uznawany przez Ministerstwo Rolnictwa, który promuje bardzo wysokiej jakości wyroby z co najmniej 50-letnim rodowodem o tradycyjnym składzie i sposobie wytwarzania. Właścicielem znaku jest Polska Izba Produktu Tradycyjnego i Regionalnego.
Przedstawiciele opolskich oddziałów Agencji Rynku Rolnego oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informowali, iż można uzyskać dofinansowanie na pokrycie kosztów uzyskania certyfikatów jakości oraz na promocję swoich wyrobów. ARR dysponuje na ten cel kwotą 30 mln euro (w skali kraju), a ARi MR kwotą – 100 mln euro. Można ubiegać się o zwrot kosztów kontroli, składek, a nawet zakupu specjalistycznych publikacji. W przypadku ubiegania się o system „Jakość Tradycja” maksymalna kwota dofinansowania wynosi 1.470 zł na rok i może być wypłacana przez pięć lat.
Na zakończenie spotkania Antoni Konopka, członek Zarządu Województwa wręczył certyfikaty czterem nowym członkom Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego. Otrzymali je piekarnia „Kłos” Ewy i Beniamina Godylów, pałac Pawłowice będący własnością Przedsiębiorstwa Wielobranżowego „Ewa” – Ewa Godyla oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiery i Ryszarda Mroczków w Tarnowie Opolskim i restauracja „Zagłoba Opolu, własność Pawła Oborskiego.
Siedmiu producentom, którzy reprezentować będą Opolszczyznę na targach „AGRO POLSKA” wręczone zostały specjalne nominacje. Otrzymali je: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Prudniku, Piekarnia Wodniccy z Kępy pod Opolem, Gospodarstwo Pasieczne „Maja” Andrzeja Krzaka, Spółdzielnia Pracy „Cukry Nyskie” z Nysy, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” Adama i Grzegorza Ptaków z Karłowic i Gospodarstwo Ekologiczne „Jantar” Tadeusza Januszewskiego ze Świerczowa.