Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Opole
Kulinarne obrady

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Opolskiego odbyło się 18 lutego seminarium na temat żywności wysokiej jakości. Wzięli w nim udział członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego, wytwórcy, których produkty znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych a także przedstawiciele uznanych opolskich zakładów wytwarzających żywność.
Kulinarne obrady
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Kulinarne obrady
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Seminarium miało zachęcić opolskich przetwórców do ubiegania się o rozmaite certyfikaty i systemy jakości, bo dzięki nim ich wyroby stają się rozpoznawalne, a dla klientów stanowią gwarancję jakości.

W województwie opolskim na liście produktów tradycyjnych znajduje się 48 produktów, dwa kolejne są w trakcie rejestracji. Warunkiem zaistnienia na liście jest co najmniej 25-letnia tradycja oraz jakość i wyjątkowe właściwości. W niedawno otwartym sklepie „Opolskie specjały” produkty tradycyjne mają coraz szerszą rzeszę klientów.

Niestety, nie podlegają one ochronie. O tę zaś mogą się starać produkty objęte znakami „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne” bądź „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”. W drugiej z kategorii (oznaczenie geograficzne) czeka na rejestrację kołocz śląski. Jak informowała Mariola Szachowicz, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWO, 5 listopada 2010 publikacja streszczenia wniosku o rejestrację ukazała się w Dzienniku Ustaw UE, od tej daty wyznaczony jest sześciomiesięczny okres na składanie zastrzeżeń do wniosku.

Opolscy producenci mogą też ubiegać się o uzyskanie znaku „Jakość Tradycja” – jest to polski system jakości, uznawany przez Ministerstwo Rolnictwa, który promuje bardzo wysokiej jakości wyroby z co najmniej 50-letnim rodowodem o tradycyjnym składzie i sposobie wytwarzania. Właścicielem znaku jest Polska Izba Produktu Tradycyjnego i Regionalnego.

Przedstawiciele opolskich oddziałów Agencji Rynku Rolnego oraz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informowali, iż można uzyskać dofinansowanie na pokrycie kosztów uzyskania certyfikatów jakości oraz na promocję swoich wyrobów. ARR dysponuje na ten cel kwotą 30 mln euro (w skali kraju), a ARi MR kwotą – 100 mln euro. Można ubiegać się o zwrot kosztów kontroli, składek, a nawet zakupu specjalistycznych publikacji. W przypadku ubiegania się o system „Jakość Tradycja” maksymalna kwota dofinansowania wynosi 1.470 zł na rok i może być wypłacana przez pięć lat.

Na zakończenie spotkania Antoni Konopka, członek Zarządu Województwa wręczył certyfikaty czterem nowym członkom Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego. Otrzymali je piekarnia „Kłos” Ewy i Beniamina Godylów, pałac Pawłowice będący własnością Przedsiębiorstwa Wielobranżowego „Ewa” – Ewa Godyla oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiery i Ryszarda Mroczków w Tarnowie Opolskim i restauracja „Zagłoba Opolu, własność Pawła Oborskiego.

Siedmiu producentom, którzy reprezentować będą Opolszczyznę na targach „AGRO POLSKA” wręczone zostały specjalne nominacje. Otrzymali je: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Prudniku, Piekarnia Wodniccy z Kępy pod Opolem, Gospodarstwo Pasieczne „Maja” Andrzeja Krzaka, Spółdzielnia Pracy „Cukry Nyskie” z Nysy, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” Adama i Grzegorza Ptaków z Karłowic i Gospodarstwo Ekologiczne „Jantar” Tadeusza Januszewskiego ze Świerczowa.


MS/MG



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl